Rusland heeft een nieuw plan voor de oorlog in Oekraïne, zo meldt de Duitse krant Bild. Tussen 2024 en 2026 wil het Kremlin fors meer Oekraïense gebieden gaan bezetten.

In september 2022, een half jaar na het begin van de invasie, annexeerde Rusland al delen van de Oekraïense regio’s Donetsk, Cherson, Loehansk en Zaporizja.

Volgend jaar wil het Kremlin heel Donetsk en Loehansk, de twee meest oostelijke bestuurlijke regio’s van Oekraïne, bezetten. Ook wil Moskou in 2024 oprukken naar de rivier Oskil in de oblast Charkiv, meldt Bild op basis van een anonieme ingewijde.

De volgende stap van het Russische plan is het bezetten van grote delen van de regio’s Zaporizja, Dnipro en Charkiv. Dit zou op de planning staan voor 2025.

In reactie op het artikel van Bild zei de gezaghebbende Amerikaanse denktank Institute for the Study of War (ISW): "ISW kan de berichtgeving van Bild niet onafhankelijk verifiëren, maar de gerapporteerde plannen van Rusland voor de oorlog in Oekraïne tot 2026 komen overeen met de Russische voorbereidingen voor een langdurige oorlogsinspanning."

Een zo'n voorbereiding is het groeiende defensiebudget van Rusland. Volgens de Amerikaanse denktank Carnegie Endowment for International Peace wijst dat erop dat het land zich klaarmaakt voor een lange oorlog, zo schreef het vorige maand in een rapport.

Rusland verwacht dat westerse steun voor Oekraïne zal afbrokkelen

Het nieuwe oorlogsplan van Rusland is afhankelijk van een paar aannames, meldt Bild. Het Kremlin gaat ervan uit dat de Russische oorlogseconomie blijft groeien, dat er 100.000 Oekraïense troepen per jaar worden gedood en dat er volgend jaar een nieuwe Amerikaanse president gekozen wordt die de steun voor Oekraïne zal verminderen.

Dat is geen ondenkbaar scenario. Uit een recente peiling van de New York Times blijkt dat presidentskandidaat Donald Trump er in belangrijke ‘swing states’ veel beter voor staat dan huidig president Joe Biden. En begin dit jaar zei Trump dat hij de “snel escalerende oorlog in Oekraïne een tragische verspilling van mensenlevens” vindt en dat hij “de gruwelijke oorlog met 24 uur onderhandelen” zou kunnen beëindigen, als hij president zou zijn.

Lees ook: De terugkeer van Trump: dit zijn de mogelijke gevolgen voor de oorlog in Oekraïne, de NAVO, de EU en China

Maar de terugkeer van Trump is niet de enige dreiging voor Oekraïne. Zo weigeren Republikeinen in de Amerikaanse Senaat momenteel het nieuwe steunpakket voor Kyiv van de regering Biden goed te keuren, zolang dit niet gepaard gaat met strengere asielmaatregelen in de Verenigde Staten.

Dat Oekraïne de Russische invasie voorlopig heeft weten te stoppen, is grotendeels te danken aan westerse steun. De VS is de belangrijkste leverancier van militaire hulp aan Oekraïne en heeft voor miljarden dollars aan wapens en training geleverd.

LEES OOK: Als Rusland in Oekraïne wint, kan de VS het zo zwaar krijgen dat China Taiwan kan innemen, waarschuwen geopolitieke analisten